AMSTERDAM - De gegarandeerde levering van energie moet een strategisch doel van het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie worden.

Dat schrijven de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van der Hoeven (Economische Zaken) in een verhandeling in Het Financieele Dagblad van zaterdag.

Kwetsbaar

De ministers refereren aan de winter van 2006 toen Rusland op eigen houtje besloot de gaskraan dicht te draaien. "Dit voorval maakte opeens voor velen de kwetsbaarheid van de energietoevoer duidelijk."

De groep aanbieders van, voornamelijk nog fossiele brandstoffen, wordt steeds kleiner. En veel van die aanbieders staan onder directe controle van de staat. "Energie is dus politiek."

Ook energieveiligheid, de veiligheid van transport en infrastructuur van energie, verdient volgens de bewindslieden meer aandacht "overigens ook binnen de NAVO."

Kernenergie

De ministers grijpen in hun essay de energievoorzieningszekerheid aan om wederom te pleiten voor meer eigen productie van kernenergie. Ook al heeft het huidige kabinet afgesproken geen centrales te bouwen.

"Dat laat onverlet dat er wel een discussie gevoerd kan worden over kernenergie. Het is hypocriet om je uit te spreken tegen kernenergie, maar tegelijkertijd wel kernenergie te importeren."