ZWOLLE - De sluiting van de Zwolse fabriek van de Finse motorenfabrikant Wärtsilä gaat het bedrijf zo'n 70 tot 90 miljoen euro kosten. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

De exacte hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van de onderhandelingen over het sociaal plan en de toekomstige bestemming van het fabrieksterrein achter het Zwolse NS-station. Of in het bedrag ook rekening is gehouden met de miljoenenclaim die de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en het ministerie van Economische Zaken indienen, wil een woordvoerder niet zeggen. De overheden hebben de afgelopen jaren vele miljoenen geïnvesteerd in behoud van de Zwolse vestiging.

Wärtsilä Corporation en Wärtsilä Nederland hebben vrijdag de ondernemingsraad (OR) om een advies gevraagd over de voorgenomen sluiting. De OR bestudeert de aanvraag en wil nog niet inhoudelijk reageren.

Volgens Wärtsilä vervallen met de sluiting vijfhonderd arbeidsplaatsen. Eerder werd gesproken over zevenhonderd arbeidsplaatsen, maar vermoedelijk kan een deel van hen worden ondergebracht in de service- en verkoopvestiging, die in Nederland blijft behouden.

In overleg met de vakbonden wordt een sociaal plan opgesteld. Het bedrijf noemt de sluiting noodzakelijk wegens de krimpende motorenmarkt. De productie wordt overgeheveld naar het Italiaanse Triëst. Het type motoren dat daar wordt gebouwd, is te groot voor de Zwolse vestiging.

/ECONOMIEMotorenfabrikant Wartsila sluit vestiging ZwolleZwolle probeert Wartsila te behouden met miljoenenclaimPersoneel Wartsila Zwolle leggen werk neer