AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van industrieel concern Stork pleit voor het oprichten van een zogenoemd 'Takeover Panel' in Nederland, naar Brits model.

Dat zei de topman vrijdag na afloop van een aandeelhoudersvergadering van Stork. Een dergelijke marktmeester treedt op als er onenigheid ontstaat rond een overname.

Aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering was waarschijnlijk de laatste van Stork als onafhankelijk bedrijf. Nadat het concern ruim twee jaar strijd had gevoerd met opstandige aandeelhouders, vond Stork eind vorig jaar eindelijk rust.

Het bedrijf wordt overgenomen door de Britse investeerder Candover voor 1,5 miljard euro, zo kwamen alle belanghebbenden rondom Stork na veel geruzie overeen.

Overnamestrijd

Vrijdag blikte Vollebregt terug op de lange overnamestrijd om zijn bedrijf. "We hadden als onderneming verder kunnen zijn als we ons volledig hadden kunnen concentreren op de bedrijfsvoering."

Volgens de topman is er nog steeds onduidelijke regelgeving over de macht van aandeelhouders. De op te richten marktmeester moet volgens hem vertegenwoordigd worden door "diverse stakeholders".

Wouter Bos

Eerder pleitte de toenmalige voorman van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries al voor het aanstellen van een marktmeester.

Minister Wouter Bos van Financiën zei vorig jaar naar aanleiding van de overnamestrijd om ABN Amro te overwegen zo'n toezichthouder in het leven te roepen.

Machtsstrijd

Bij Stork speelde zich een heftige machtsstrijd af tussen de verschillende grootaandeelhouders Centaurus, Paulson en het IJslandse LME.

Centaurus en Paulson probeerden Stork te bewegen tot een koerswijziging.

LME

Later kreeg Stork het aan de stok met LME. De Scandinaviërs bouwden een belang van 43 procent op en wisten de verkoop van Stork in zijn geheel aan Candover eerder te dwarsbomen. LME eiste dat zijn dochtermaatschappij Marel de divisie Stork Food Systems zou krijgen.

,In de Verenigde Staten had dit niet kunnen gebeuren", zei Vollebregt. Daarmee doelde hij op het feit dat een gecoördineerde actie van beleggers in dat land strafbaar kan zijn.

Groen licht

Vrijdag bleek dat LME zijn zin heeft gekregen. De divisie Stork Food Systems komt in handen van Marel voor ongeveer 415 miljoen euro. Daarvoor gaven alle aanwezige aandeelhouders het groene licht.

Hiermee werd een van de laatste hordes genomen voor de overname van Stork door Candover. De biedingstermijn loopt op 14 januari af.