BREDA - Zorgverzekeraars mogen hun vergoedingenbeleid niet verder aanscherpen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda vrijdag bepaald.

Vijftien verzekeraars wilden geneesmiddelen voor negen ongemakken en aandoeningen laten vallen onder het zogeheten preferentiebeleid. Dat houdt in dat verzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste medicijnen aanwijzen. Die worden vergoed.

Een duurder alternatief moet de patiënt zelf betalen. Acht geneesmiddelenfabrikanten, verenigd in de BOGIN, maakten met succes bezwaar tegen dat plan.

Aanscherpen beleid

De voorzieningenrechter meent dat de zorgverzekeraars, waaronder grote als CZ en Menzis, gebonden zijn aan het in september gesloten transitieakkoord.

Daarin maakte de koepel Zorgverzekeraars Nederland afspraken met geneesmiddelenfabrikanten, de apothekersorganisatie KNMP en minister Ab Klink (Volksgezondheid) over prijsverlagingen voor medicijnen. De verzekeraars wilden het beleid per 1 maart aanscherpen voor de volgende groepen geneesmiddelen: alendronine, finasteride, fluoxetine, ibuprofen, mirtazapine, ondansetron, paroxetine, sumatriptan en tamsolusine.

Nadere stappen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verklaarde vrijdag zich te beraden op nadere stappen. De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) overweegt eveneens hoger beroep omdat zij niet op alle punten van de rechter gelijk kreeg.

De fabrikanten hadden voor nog een aantal groepen medicijnen een verbod op veranderingen in het beleid gevraagd.

Actie staken

Vorige maand besloot de rechtbank in Den Haag dat de apothekers hun campagne 'Slikt u alles van uw verzekeraar?' moesten staken. De campagne zou het imago van de zorgverzekeraars schaden en de patiënt misleiden.

De apothekers hadden cliënten geadviseerd over te stappen naar een zorgverzekeraar die niet meedoet aan het preferentiebeleid, dat driekwart van de zorgverzekeraars hanteert.

De campagne kwam in een voor de verzekeraars gevoelige tijd; in december kunnen patiënten de zorg voor het komende jaar bij een concurrent zoeken.