UTRECHT - De rechter in Utrecht heeft vrijdag verboden dat de beveiliging van buitenlandse ambassades in Den Haag wordt onderbroken.

De politiebonden ACP en ANPV hadden woensdag de politiemensen die voor deze beveiliging worden ingezet, opgeroepen om zaterdag hun werk neer te leggen voor een demonstratieve vakbondsactie.

De rechter vindt het belang van veiligheid echter groter dan het recht om te staken.

Bovendien behoren de politiemensen die het werk neer zouden leggen tot "een essentiële dienst, die niet adequaat te vervangen is", meent de rechter. Hij noemde ook de terroristische dreiging als een van de argumenten om de werkonderbreking te verbieden.

CAO

De bonden wilden actie voeren om zo tot een betere cao voor politiemensen te komen. In december werden de voetbalwedstrijden Feyenoord - AZ en Ajax - PSV afgelast, nadat de voorzieningenrechter toen wel groen licht had gegeven voor werkonderbrekingen tijdens de duels.

De actie in Den Haag was bedoeld voor zestig leden van het Bureau Orde en Bewaking. Deze politiemensen beveiligen achttien objecten, waaronder de ambassades van Turkije en de Verenigde Staten en enkele personen.

Het kort geding was aangespannen door de plaatsvervangend korpsbeheerder van de politie Haaglanden en de Nederlandse Staat.

Reactie

Politiebond ACP betreurt het verbod. In een reactie op de uitspraak zegt de bond dat deze "uiteraard wel de uitspraak eerbiedigt". Vrijdagmiddag beraden de ACP en andere vakbonden zich op nieuwe acties.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP zei dat zijn bond maandag bekendmaakt welke nieuwe acties het overleg hebben opgeleverd. Zaterdag gebeurt er wat betreft protestacties van de politie in Den Haag niets.