GENEVE - De wereldhandel heeft zich vorig jaar hersteld van de terugslag in 2001, maar de groei bleef ver achter bij het tempo van de jaren negentig. Dit jaar valt nauwelijks verbetering te verwachten, denkt de wereldhandelsorganisatie WTO.

Volgens woensdag gepubliceerde, voorlopige WTO-cijfers nam het volume van de wereldhandel in goederen vorig jaar toe met 2,5 procent na een vermindering met 1 procent in 2001. In de jaren negentig was er een gemiddelde groei van 6,7 procent per jaar. Dit jaar zal het 2 à 3 procent zijn. Het risico dat het minder wordt, is echter groot gezien de onzekerheden over de economische ontwikkeling, de situatie rond Irak en de longziekte SARS.

Flinke verschillen

De toename van de goederenhandel was vorig jaar duidelijk groter dan die van de wereldproductie (1,5 procent). Regionaal waren er flinke verschillen. De belangrijkste impulsen kwamen van de sterke importvraag in de Verenigde Staten en de grote economieën in Azië. In andere delen van de wereld, waaronder West-Europa en Latijns-Amerika, was het handelsverkeer slap.

In waarde nam de goederenhandel vorig jaar toe met 4 procent tot miljard dollar. Daarmee was de vermindering in 2001 vrijwel goedgemaakt. De handel in commerciële diensten groeide met 5 procent tot een record van 1538 miljard dollar.

Op de ranglijsten van de belangrijkste exporteurs en importeurs wist Nederland zich goed te handhaven. In de goederenhandel staat het negende bij zowel de export als de import. De waarde van de uitvoer nam vorig jaar toe met 5 procent tot 243,4 miljard dollar ofwel 3,8 procent van het wereldtotaal. De invoer groeide met 4 procent tot 217,7 miljard dollar. Dat komt overeen met een aandeel van 3,3 procent.

Bij de export van diensten bezet Nederland de achtste plaats met een groei in 2002 van 5 procent tot 54,7 miljard dollar (3,6 procent van het wereldtotaal). De invoer van diensten nam eveneens toe met 5 procent, tot 55,9 miljard dollar. Dat is 3,7 procent van het wereldtotaal, goed voor de zevende plaats.