RENSWOUDE - De drogisterijketen Kruidvat is vorig jaar genept met Bob de Bouwer-poppen. Kruidvat dacht een enorm goedkope partij van de populaire tekenfilmfiguur op de kop te hebben getikt. Het bleek echter om de nepvariant te gaan. Bob de Bouwer-exploitant HIT Entertainment is inmiddels naar de rechter gestapt om de gederfde inkomsten te verhalen.

Kruidvat zegt echter niet te weten dat het om nep-varianten ging. "Zo snel dat duidelijk was, zijn ze uit de winkel gehaald." De drogisterijketen kocht vorig jaar zomer een partij van 36.000 poppen in à 2,50 euro per stuk. In de winkel werden ze voor 3,99 euro verkocht. Dat is fors onder de normale verkoopprijs van ongeveer 30 euro. "Maar bij Kruidvat zitten we wel vaker ruim onder de normale verkoopprijs omdat we grote partijen inkopen", aldus een woordvoerster van de keten.

De poppen komen van leverancier Van der Spiegel uit Voorthuizen. "Zij lieten ons de originele poppen zien, maar leverden vervolgens namaak." Kruidvat wil de mogelijke schadevergoeding die ze HIT moet betalen, ook op de leverancier gaan verhalen. Van der Spiegel was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

HIT Entertainment is inmiddels wel een bodemprocedure gestart tegen Kruidvat. Zo'n proces kan jaren duren. "We zitten nu in de eerste fase. HIT heeft ons de dagvaarding gestuurd, het is nu aan ons om met een reactie te komen."