AMSTERDAM - Het hogere slot dinsdag van Wall Street heeft woensdagmorgen op de Europese effectenbeurzen gezorgd voor een vrolijke stemming. De beurzen openden flink hoger. In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochend op ,26 punten. Dat is een stijging van 6,60 punten ofwel 2,3 procent.

Beursstemming (video): Sterk Wall Street, redelijk goed chipnieuws.
De AEX-index lijkt zich op te maken voor een nieuwe aanval op de 300 punten.

Beursjournaal (video): Besi zwak, ASMi verrassend sterk.
Verder: KPN lost lening aan bellSouth vervroegd af, Corus heeft nieuwe top.

De Franse CAC-40-index klom met 2,8 procent en de FTSE-index van de beurs in Londen noteerde bijna 2 procent hoger. De beurs in Frankfurt bleef met een stijging van 1,2 procent wat achter, maar die had dinsdag door het latere sluitingsuur al flink kunnen profiteren van de gang van zaken op Wall Street. De DAX en de CAC-index raakten in de ochtendhandel even de psychologisch belangrijke 3000-puntengrens. Dat was voor het eerst sinds medio januari.

Hoewel de Amsterdamse beurs een behoorlijke stijging liet zien, bleven de omzetten achter. "De volumes zijn behoorlijk beperkt", aldus een handelaar. "Er is niet veel te beleven. Veel beleggers zijn voorzichtig en staan aan de zijlijn."

In Amsterdam was de aandacht vooral gericht op de bedrijven in de halfgeleiderindustrie. De maker van machines voor de chipindustrie ASML kreeg een order van het Japanse Fuji. Dat leverde ASML een koersstijging op van 7 procent tot 7,51 euro.

De handelaar was minder enthousiast over de order. "Het is geen grote doorbraak. Fuji maakt lichtgevoelige materialen en gaat de machine gebruiken om zijn producten te testen. Dat gebruiken ze dan als verkoopargument. Fuji heeft namelijk veel internationale klanten. Er komen dus geen vervolgopdrachten uit. Het is de derde klant voor ASML in Japan."

De index voor middelgrote bedrijven AMX klom 2,95 punten naar ,93 punten. Dat is een stijging met 1,1 procent. Koploper was ASMI. De toeleverancier voor de chipindustrie steeg 12,4 procent tot 12,40 euro. Het bedrijf maakte dinsdag kwartaalresultaten bekend.

Besi

Concurrent Besi kwam voorbeurs met cijfers. Het fonds - genoteerd op de lokale markt - bleef gelijk op 3,60 euro. "Het resultaat was iets minder goed dan de verwachtingen", aldus de handelaar.

Corus

Beleggers beloonden het Brits-Nederlandse staalconcern Corus met de aanstelling van een nieuwe top. Ze toonden vertrouwen in de nieuwe bestuursvoorzitter Philippe Varin en de nieuwe voorman van de raad voor commissarissen Jim Leng. Het noodlijdende bedrijf steeg op de beurzen in Amsterdam en Londen rond de 30 procent naar respectievelijk 18 eurocent en 12,4 pence.

Puma was een van de uitblinkers op de beurs in Frankfurt. Het aandeel steeg ruim 4,6 procent nadat de producent van sportartikelen over de eerste drie maanden van 2003 zijn beste kwartaalresultaat ooit had bekendgemaakt en daarmee alle analistenverwachtingen overtrof. Puma is echter niet opgenomen in de DAX-index. Deze graadmeter moest het onder meer hebben van reisconcern TUI (+ 4,3 procent) en chipfabrikant Infineon (+ 2,3 procent).

Aandelen van de autoconcerns Volkswagen en DaimlerChrysler werden tegen de 3 procent duurder. De bedrijven profiteerden van de goede cijfers van hun Japanse branchegenoot Nissan. Renault, dat een belang van 44 procent heeft in Nissan, werd ruim 6,5 procent meer waard.

De omzetdaling over het eerste kwartaal van Nestlé heeft het Zwitserse levensmiddelenbedrijf vooralsnog weinig gekost. De koers was aan het eind van de ochtendhandel 1 frank lager op 276,50 frank, een verlies van 0,4 procent.

Euro

Op de valutamarkten zakte de euro ten opzichte van de dollar licht van 1,0980 naar 1,0960 dollar. In Britse ponden uitgedrukt veranderde de waarde van de Europese munt nauwelijks. De euro noteerde 0,6960 pond tegen een slot van 0,6965 op dinsdag.