RIJSWIJK/NIEUWEGEIN - Een groep van ongeveer tweehonderd vakantiegangers keert zaterdagmorgen per charter vanuit Kenia terug in Nederland. Dat maakte een woordvoerster van TUI Nederland donderdag bekend.

Andere reisondernemingen kunnen hun klanten mee laten vliegen.

De reisorganisaties kozen voor repatriëring nadat de Calamiteitencommissie, onderdeel van Stichting Calamiteitenfonds Reizen, woensdag had besloten Kenia te bestempelen als een land waar zich een calamiteit voordoet.

Reisondernemingen kregen het verzoek hun klanten terug te halen naar Nederland.

Onrust

In Kenia ontstond begin deze week grote onrust omdat president Mwai Kibaki met verkiezingsfraude zijn ambtstermijn zou hebben verlengd. Zeker honderden mensen, voornamelijk van de Kikuyu-stam, waartoe Kibaki behoort, zijn inmiddels omgekomen als gevolg van geweld.

De afgelopen dagen verlieten al veel Nederlanders Kenia met lijnvluchten van KLM en Kenya Airways."Wij hebben een dagelijkse verbinding tussen Schiphol en Nairobi en de vliegtuigen zitten deze dagen bomvol", aldus een woordvoerder van KLM. "

Normaal gesproken hebben we overigens ook al een zeer goede bezetting op deze vluchten."

Werken

Veel Nederlanders die in Kenia werken of vakantie vieren, proberen deze dagen een vliegticket te bemachtigen. De 25-jarige Priscilla Smit keerde donderdag terug in Nederland. "Ik woonde bij een gastgezin in Eldoret, waar ik als vrijwilliger werkte voor een organisatie die voordelige microkredieten verstrekte aan arme mensen", vertelt ze.

"Zowel mijn gastgezin als m'n baas is Kikuyu. Ik was sinds vrijdag in Nairobi omdat ik op safari wilde. Nadat het helemaal mis ging, hingen mijn ouders in paniek aan de telefoon."

Kerk

"Pas toen ik in Nederland was, heb ik beelden gezien van wat er gebeurd is. Ik schrok me helemaal dood toen ik dat verhaal hoorde van die kerk in Eldoret waar Kikuyu's zijn verbrand. Mijn bazin was naar een kerk gevlucht... Mijn gastgezin is ook gevlucht."

Smit verblijft nu bij haar ouders in Nieuwegein. Dinsdag had ze nog telefonisch contact met haar gastgezin en met haar baas. Naar omstandigheden ging het niet slecht met hen.

"Het liefst zou ik teruggaan, ik zou aan de slag gaan als lerares Engels en wiskunde op een basisschool. Maar nu durf ik dat nog niet. Het moet eerst rustiger worden. Ik heb daar veel geluk gehad."