ROTTERDAM - Tienduizend voortijdige schoolverlaters moeten in vier jaar tijd alsnog met een zogeheten leerbaan hun opleiding afmaken. De ondernemersorganisatie MKB-Nederland begint dit jaar met een proef om de 'dropouts' uit het vmbo, die al dan niet werkloos zijn, met banen in de detailhandel en de metaalbewerking aan het studeren te krijgen.

De organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen lanceerde woensdag haar plannen samen met de gemeente Rotterdam in het stadhuis van de havenstad. Demissionair minister Van der Hoeven van Onderwijs maakte daar bekend 2,5 miljoen euro bij te dragen aan de invulling van de leerwerkbanen, het benodigde onderwijspakket en de begeleiding van de leerlingen.

In Rotterdam, Amsterdam, Dordrecht en de regio Noord-Nederland begint nog voor de zomervakantie het project van de MKB-leerbanen. Het is de bedoeling dat na de zomer het project in heel Nederland wordt uitgevoerd. Volgens MKB-voorzitter H. de Boer hebben steden als Almere, Leiden, Den Haag, Eindhoven, Arnhem, Nijmegen en de regio Rivierenland zich al aangemeld.

De Boer noemde de voortijdige uitval van vmbo-leerlingen het grootste probleem in het beroepsonderwijs. Volgens de MKB-voorman stopt jaarlijks tussen de 30 en 50 procent van de leerlingen met zijn opleiding zonder een diploma te hebben behaald. Minister Van der Hoeven wees erop dat de mensen zonder de juiste startkwalificaties als eerste buitenspel staan op de arbeidsmarkt in tijden van economische neergang.

De minister zei dat het midden- en kleinbedrijf in de afgelopen jaren al veel voor elkaar heeft gekregen met een project om minderheden aan een baan te helpen. "Ik ben wel benieuwd of werkgevers ook in slechte tijden bereid zijn te investeren in zoiets als de opleiding van hun werknemers." Jongeren zonder diploma vliegen er volgens haar normaliter als eerste uit bij het eerste zuchtje economische tegenwind.