LONDEN - De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor geeft de voorkeur aan een overname van zijn Britse luxe automerken Jaguar en Land Rover door het Indiase Tata Motors. Dat maakte Ford donderdag bekend.

Volgens Ford zullen de onderhandelingen met Tata nu op een gedetailleerder niveau worden voortgezet. Ford zette in juni vorig jaar Jaguar en Land Rover in de etalage omdat het geld nodig heeft om zijn verlieslijdende Noord-Amerikaanse activiteiten te herstructureren.

Tata, onderdeel van het industriële concern Tata Group, gaf in augustus aan de merken te willen kopen en zou naar verluidt tot 2 miljard dollar over hebben voor Jaguar en Land Rover.

Andere kandidaten

Naast Tata hebben ook het Indiase Mahindra & Mahindra en de investeringsdochter One Equity Partners van zakenbank JPMorgan Chase interesse getoond in Jaguar en Land Rover.

De Britse vakbond Unite sprak zijn voorkeur al uit voor een overname door Tata wegens de baangaranties die zijn geboden. Land Rover en Jaguar hebben samen ongeveer 16.000 werknemers in dienst in Groot-Brittannië.

Ford nam Jaguar in 1989 over voor 2,5 miljard dollar en Land Rover werd in 2000 van BMW gekocht voor 2,7 miljard dollar.

Overeenkomst

Tata en Ford hopen nu binnen enkele weken een overeenkomst uit te kunnen werken. Door een overname van Jaguar en Land Rover krijgt Tata toegang tot hoogwaardige technologie en een sterke aanwezigheid op internationale markten. Tata is de grootste autofabrikant van India.

Zware verliezen

Ford kampt met zware verliezen in de Verenigde Staten door een almaar verder afkalvende verkoop en hoge kosten. In 2006 leed de autofabrikant een recordverlies van 12,6 miljard dollar.

Om kosten te besparen schrapt het concern 45.000 arbeidsplaatsen en sluit het zestien fabrieken. Ford verkocht vorig jaar ook al zijn Britse dochter Aston Martin voor 925 miljoen dollar aan een groep investeerders.