UTRECHT - Het kort geding tegen politiebonden ACP en ANPV om stakingen in de regio Haaglanden dient vrijdag voor de rechter in Utrecht.

Een woordvoerder van de rechtbank zei donderdag dat de politieregio Haaglanden en de Staat der Nederlanden voor zaterdag een algemeen stakingsverbod eisen, onder meer met de bedoeling politiemensen beschikbaar te houden voor de beveiliging van ambassades in Den Haag.

Stakingsbijeenkomst

De ACP kondigde woensdag aan op zaterdag een stakingsbijeenkomst te houden voor mensen die worden ingezet voor de beveiliging van ambassades en andere bijzondere objecten in Den Haag. Door die bijeenkomst zouden hiervoor geen mensen meer beschikbaar zijn.

De eisers willen dat de bonden hun oproep aan de politiemensen intrekken. Het gaat daarbij in het bijzonder om degenen die werken bij het Bureau Orde en Bewaking, dat belast is met onder meer de beveiliging van buitelandse vertegenwoordigingen.

Verscherping

De aangekondigde stakingsbijeenkomst hoort bij de verscherping van acties die de vakbonden hebben aangekondigd. Door middel van actievoeren willen ze tot een betere cao voor politiemensen komen. Verder willen de bonden vanaf 8 januari het coulancebeleid uitbreiden.

Tot nu toe lieten agenten uit protest alleen kleine overtredingen gaan, vanaf volgende week zullen ze ook zwaardere vergrijpen niet meer beboeten.