NEW YORK - De prijs van ruwe olie heeft woensdag op de termijnmarkt in New York voor het eerst de stand van 100 dollar (68 euro) per vat van 159 liter bereikt.

Zorgen over dalende Amerikaanse olievoorraden en opgelaaid geweld in Nigeria dreven de prijzen op tot een nieuwe recordhoogte.

De grondstoffenbeurs in New York bevestigde dat woensdag rond 18.15 uur (Nederlandse tijd) een in februari aflopend termijncontract voor ruwe olie werd afgesloten voor precies 100 dollar per vat.

Het vorige record, bereikt op 21 november vorig jaar, stond op 99,29 dollar per vat. Rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) kostte een vat 99,25 dollar.

Rellen

De Nigeriaanse oliestad Port Harcourt was dinsdag het toneel van hevige rellen waardoor minstens twaalf mensen omkwamen. Het Afrikaanse land is de op zes na grootste olieproducent ter wereld.

Ook de onzekere situatie in Pakistan speelt een rol. Verder denken analisten dat de Amerikaanse regering donderdag voor de zevende week op rij een daling van de olievoorraden zal melden.

Reserves

De Amerikaanse regering liet weten dat zij niet van plan is haar strategische oliereserves aan te spreken om de druk op de markt te verlichten.

"De president zal de strategische reserves niet gebruiken om de olieprijs te manipuleren", zei een woordvoerster van het Witte Huis.

OPEC

Ook de organisatie van olie-exporterende landen OPEC zei niets te kunnen doen om de olieprijs te drukken omdat haar leden al op volle capaciteit olie oppompen.

Een hoge oliefunctionaris in OPEC-land Libië zei dat de tijd van goedkope olie simpelweg voorbij is. Volgens hem moeten westerse landen meer investeren en zich hard maken voor rust in het Midden-Oosten om het aanbod te doen stijgen.

Stijging

Analisten en handelaren zijn verdeeld over de vraag of de olieprijs nog verder zal oplopen. Sommigen menen dat een verdere stijging niet is uitgesloten zolang de huidige vraag aanhoudt.

Anderen menen dat de prijs zal dalen zodra de dure olie een rem zet op de economische groei en zo leidt tot minder vraag.

Beurzen

Op de Amerikaanse effectenbeurzen, die al somber gestemd waren na een tegenvallend rapport over de verwerkende industrie, leidde de recordprijs voor olie tot oplopende verliezen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex in New York stond zo'n twee uur voor het slot 1,5 procent in de min, evenals de Nasdaq.