WOERDEN - De Nederlandse Politiebond (NPB) gaat in de loop van de maand over tot verschillende landelijke stakingen bij de politie.

Op woensdag 23, maandag 28 en donderdag 31 januari zal in alle korpsen tegelijkertijd het werk worden neergelegd.

Dat heeft de NPB woensdag aangekondigd. "In de aanloop naar deze landelijke werkstakingen voert de NPB in afzonderlijke korpsen actie tegen het cao-beleid van minister Ter Horst", laat de NPB weten. Op 9 januari gaan alle politiebureau's in Zeeland urenlang dicht. Op donderdag 10 januari geldt dit voor de vestigingen in Zuid-Holland Zuid en op vrijdag 11 januari voor alle bureaus in Limburg-Zuid.

Noodhulp

Op 9, 10 en 11 januari staan ook acties gepland in de korpsen Zaanstreek-Waterland, Groningen, Amsterdam-Amstelland en in Gelderland-Zuid. In de laatst genoemde politieregio wordt op 10 januari zowel de volledige verkeershandhaving als de verwerking van bekeuringen stilgelegd. In alle gevallen blijft de noodhulp gegarandeerd, benadrukt de NPB.

Apart

De vakbond voert apart van de andere grote politiebond ACP actie. De ACP wil dat de agenten netto 200 euro per maand extra gaan verdienen. De NPB gaat voor een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar (2008 en 2009). Ook wil de bond een tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een niet-werkende partner en/of studerende kinderen.

Tevens eist de NPB een "aanzienlijke verbetering" van de vergoedingen voor avond- en piketdiensten.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP laat weten dat zijn leden mee zullen doen aan de landelijke stakingen die de NPB heeft georganiseerd.