AMSTERDAM - Nederland heeft afgelopen jaar minder tweedehands auto's geëxporteerd. Ongeveer 151.000 gebruikte auto's vonden een nieuwe eigenaar over de grens. Dat is een afname van zevenduizend ten opzichte van 2001. De tweedehandjes worden vooral verkocht in Oost-Europa, blijkt uit het milieujaarverslag dat Auto Recycling Nederland (ARN) dinsdag publiceerde.

De export van tweedehands auto's blijft een neerwaartse trend vertonen. Auto-exporteurs melden al jaren op rij een dalende vraag naar gebruikte auto's. Alleen in 2001 was er een opleving, toen de export van occasions met 40 procent toenam.

De demontagebedrijven die bij de ARN zijn aangesloten, hebben afgelopen jaar ruim 272.500 autowrakken uit elkaar gehaald. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor. Volgens de ARN komt dat onder meer door de langere levensduur van auto's. De wagens die de ARN-bedrijven demonteerden, waren in 2002 gemiddeld 14,6 jaar oud.

De sloopbedrijven hebben samen 88 procent van het totaal aantal autowrakken in Nederland uit elkaar gehaald. In 2007 moet dat percentage op 95 liggen.