AMSTERDAM - Door de daling van de rente lopen Nederlandse banken op jaarbasis 500 miljoen euro mis. De banken verdienen tegenwoordig aanzienlijk minder op het betalingsverkeer, omdat de rentestand bepalend is voor de inkomsten. Dat stelde adviesbureau The Boston Consulting Group dinsdag.

De rentetarieven in Nederland zijn in minder dan een jaar met 20 procent gedaald tot de laagste stand in bijna vijftig jaar. Als gevolg daarvan zullen de winsten die banken op het betalingsverkeer maken met eenzelfde percentage afnemen, aldus Boston Consulting. Banken zullen nu moeten ingrijpen of moeten "toezien hoe de winst uit betalen wegsmelt", aldus het bureau.

Banken verdienen onder meer op transacties door het geld van een betaalopdracht enige tijd zelf vast te houden. In de tijd dat het geld tussen de betaler en de ontvanger zweeft, ontvangen de banken rente over het bedrag. Door deze methode op grote schaal toe te passen, verdienen de financiële concerns jaarlijks honderden miljoenen op het betalingsverkeer.