AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa waren dinsdagmorgen richtingloos. Er was amper bedrijfsnieuws en de omzetten waren relatief laag. In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend een verlies van 1,81 punten op 285,40 punten. Dat is een verlies van 0,63 procent.

Beursstemming (video): AEX licht lager, reactie op Wall Street.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Getronics verkoopt Human Resource Solutions.
Verder: Hagemeyer ziet omzet dalen, ABN vergroot vermoedelijk belang in Italiaanse bank Capitalia.

"Er is bedroevend weinig omzet", aldus een handelaar. "Als het zo doorgaat halen we de grens van 1 miljard euro niet eens. Bij kleine omzetten kunnen er flinke koersschommelingen plaatshebben."

Koploper onder de hoofdfondsen in Amsterdam was de automatiseerder Getronics. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend dat het zijn dochterbedrijf dat salarisstroken verwerkt, verkoopt voor miljoen euro. De beleggers waren tevreden over de opbrengst. Getronics klom 15 procent tot 46 eurocent.

De handelaren vinden de prijs wel goed, maar ze vragen zich af hoe het nu met Getronics verder moet. "Er valt een groot stuk van de winstgevendheid weg", aldus een handelaar. "Ik ben benieuwd hoe het bedrijf zich verder ontwikkelt."

Het handelshuis Hagemeyer ging 3,7 procent terug naar 3,90 euro. Het publiceerde voorbeurs een tussentijds bericht, waarin stond dat het te maken heeft met aanhoudende stagnatie op de Europese en Amerikaanse markt. De eerste drie maanden van dit jaar leverden een omzet op van 1,8 miljard euro, bijna 11 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. "Al met al gaat het dus niet zo best", aldus de handelaar.

De index voor middelgrote bedrijven (AMX) klom met 1,3 punten naar 264,77. Dat is een stijging met 0,49 procent. Koploper was hier Vendex KBB. Het fonds steeg met 4,9 procent tot 8,42 euro euro.

De beurs in Londen was aan het eind van de ochtend 0,15 procent hoger. In Frankfurt was het koersgemiddelde toen met 0,4 procent gedaald. In Parijs was de beursindex 0,3 procent hoger. Over het algemeen gingen de beleggers omzichtig te werk na het lange paasweekeinde. Ze willen bovendien weten hoe de Amerikaanse kwartaalcijfers er deze week uitzien.

Op de beurs in Frankfurt zakte Infineon met 2 procent. Voorbeurs had deze chipfabrikant een veel groter kwartaalverlies bekendgemaakt dan was verwacht. De financiële waarden waren hier, net als in Amsterdam, in de onderste regionen te vinden. Zo stond Commerzbank met een koersdaling van 2,5 procent onderaan.

Olie

De olie-aandelen sponnen garen bij de verwachting dat de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, haar olieproductie gaat verkleinen. De organisatie vergadert komende donderdag.

Euro

De euro was hoger. Tegen het middaguur stond de koers op 1,0950 dollar. De slotkoers van afgelopen donderdag luidde 1,0900 dollar. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6905 naar 0,6960.