NAARDEN - De handelsonderneming Hagemeyer kampt met aanhoudende stagnatie op haar Europese en Amerikaanse markt. De eerste drie maanden van dit jaar leverden een omzet op van 1,8 miljard euro, bijna 11 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Hagemeyer maakte dat dinsdag bekend in een zogeheten handelsmededeling.

De omzetdaling is deels het gevolg van het saldo uit de verkoop en aankoop van bedrijfsonderdelen. Verder leed Hagemeyer als dollargevoelige onderneming onder de gevolgen van de lage waardering van de Amerikaanse munt.

Verontrustender is het uitblijven van autonome groei op de belangrijkste markten. De onderneming als geheel kende in het eerste kwartaal een negatieve autonome groei van 2,1 procent. Maar de krimp ten opzichte van het vierde kwartaal van 2002 was nog sterker (7,7 procent).

De teruggang speelt vooral bij de kerndivisie PPS (distributie elektrotechnische en veiligheidsproducten), verantwoordelijk voor driekwart van de totale omzet, en is het sterkst in Europa (8,4 procent) en de Verenigde Staten (7,1 procent). Hagemeyer voert dit jaar dan ook in deze regio's versneld al eerder vastgestelde kostenbesparingen door om de winstgevendheid van het bedrijf in stand te houden.