NEEDE - In de plattelandsgemeente Neede stonden de mensen vrijdagmorgen bij de Rabobank al om kwart over acht in de rij voor de gratis eurokit. Volgens een woordvoerder van de bank waren velen er al op tijd bij uit vrees dat de setjes met de acht verschillende euromunten later op de dag op zouden zijn.

In tal van plattelandsgemeenten zijn namelijk onvoldoende kits verkrijgbaar. Dit betekent dat veel inwoners voor het afhalen ervan naar een grotere buurgemeente moeten. Zo kreeg Neede van De Nederlandsche Bank (DNB) slechts 5000 eurokits, terwijl er 10.000 inwoners recht op hebben.

Het tekort is een gevolg van de verdeelsleutel, die DNB heeft vastgesteld. Tegen inlevering van de speciale coupon kan een gratis eurosetje worden afgehaald bij de banken, Shell-tankstations, Hema en fotozaak Combi. In veel kleine plattelandsgemeenten zijn deze vestigingen onvoldoende vertegenwoordigd.

De Rabobank Neede heeft 2500 eurokits gekregen. De woordvoerder verwacht in de loop van de middag door de voorraad heen te zijn. Als de setjes in Neede op zijn kunnen de inwoners uitwijken naar Eibergen en Haaksbergen.