AMSTERDAM - Schaapachtig keken vrijdag aan het eind van de ochtend de handelaren naar de schermen op de effectenbeurs in Amsterdam. De negatieve stemming die de eerste uren had overheerst, draaide korte tijd onverwacht om. Een verklaring daarvoor had een handelaar niet voorhanden

Bekijk video

De index van de hoofdfondsen stond even op onveranderd maar zakte daarna weer weg naar 475,65 punten, 2,05 punten of 0,43 procent minder. Daarmee was de index weer terug op het door handelaren verwachte niveau. Dat wordt vooral bepaald door het verlies van Wall Street donderdag. De schermenbeurs Nasdaq verloor ruim 3 procent, de Dow-Jonesindex ruim 1 procent.

Positief bedrijfsnieuws was er ook niet te halen. Integendeel. Oracle, na Microsoft de grootste producent van software ter wereld, zag zijn winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar met procent dalen. Daarbovenop kwam nog eens een met 11 procent dalende omzet. Volgens analisten verdwijnt geleidelijk het optimisme dat het beleggersgedrag de afgelopen weken kenmerkte.

Grens

Analisten menen dat er een grens voor de AEX-index ligt op 472. De eerstvolgende steun daarna is 445 punten. Eerder voorspelden zij dat die 472 ongeveer het eindejaarpeil is dat zou passen bij de huidige macro-economische en bedrijfseconomische ontwikkelingen.

KPN prijkte bovenaan de lijst met een winst van 12 eurocent op ,67 euro. De index liet verder een verdeeld beeld zien tussen traditionele en technologiefondsen. Elsevier tikte 1,8 procent bij op 12,48 en ook Getronics won meer dan een procent: 1,3 op vier ronde euro's.

Dalers

Sterkste dalers waren Gucci, VNU, Akzo Nobel, Philips, UPC en Hagemeyer die stuk voor stuk meer dan 1 procent terug gingen. Gucci leverde 1,20 euro in op 92,85, VNU 45 eurocent op 33,45, Akzo drie eurokwartjes op 49,30, Philips 48 eurocent op 30,57, UPC verloor een eurocent en kwam op 59 eurocent en Hagemeyer leverde 35 eurocent in op 18,15.

De MidKap-index ging nog verder achteruit. Deze graadmeter van middelgrote fondsen stond aan het eind van de ochtend op een verlies van ruim 1 procent op 451,42 punten.

Europa en Azië

De Europese aandelenmarkten hebben vrijdagochtend hun weg naar beneden vervolgd. Amerikaanse winstwaarschuwingen hingen als een donkere wolk boven de beursvloeren. Na een uur handel stond de CAC-index in Parijs 0,8 procent lager. De DAX-index in Frankfurt begon met een verlies van 0,5 procent. De FTSE in Londen daalde 0,6 procent.

Optimistische geluiden van de Japanse regering over de economische en financiële situatie in Japan hebben de effectenbeurs in Tokio vrijdag een zetje omhoog gegeven. De Nikkei-index sloot op 10.511,65. Dat is 78,2 punten of 0,75 procent hoger.

De andere beurzen in het Verre Oosten waren rood gekleurd. In Zuid-Korea daalden de koersen met 1,7 procent, de Hang Seng-index in Hongkong eindigde 0,55 procent lager. De All Ordinaries-index in Australië ging 0,65 procent terug.

Euro

De euro is de Europese valutahandel begonnen met een koers van ,9015 dollar tegen 0,8985 donderdag. De munteenheid zit in de lift door de Amerikaanse malaise en een vraaggesprek met president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank in een zakenkrant. Duisenberg verklaarde dat een renteverlaging in Europa er alleen inzit als de inflatie verder daalt.

De dollar noteerde na ruim een uur handel f 2,4430 tegen f ,4520 de voorgaande dag. Het pond sterling ging van f 3,5515 naar f 3,5370.