GRONINGEN - De topman en naamgever van de Groningse bouwonderneming Koop Groep, de 58-jarige Henk Koop, is afgelopen week gearresteerd wegens zijn rol in de bouwfraude. De aanhouding zou in Duitsland hebben plaatsgevonden.

Dat schrijven de GPD-kranten en het Algemeen Dagblad zaterdag.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat Koop achter de tralies zit. Wel zegt een woordvoerder dat de afgelopen week vijf aanhoudingen zijn verricht in het onderzoek naar de bouwfraude. De Koop Groep was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Schaduwboekhouding

Justitie voert een grootschalig onderzoek uit naar bouwfraude bij de aanbesteding van infrastructurele projecten. Aanleiding vormt de schaduwboekhouding van oud-directeur Ad Bos van Koop Tjuchem, een van de bedrijven van Henk Koop. Uit deze boekhouding is gebleken dat Nederlandse aannemers zich jarenlang via een systeem van illegale afspraken schuldig maakten aan prijsopdrijving.

Parlementaire enquête

Vorig jaar hield de Tweede Kamer een parlementaire enquête die ook op de Bos-administratie was gebaseerd. Het onderzoek richtte zich behalve op illegale prijsafspraken ook op omkoping van ambtenaren. Henk Koop, die ook door de commissie werd verhoord, ontkende toen ten stelligste betrokken te zijn geweest bij enige vorm van bouwfraude.

Henk Koop zou momenteel gelden als de belangrijkste verdachte in het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude.

De Koop Groep heeft ongeveer 4900 werknemers in dienst, waarvan 2700 in Nederland. Het bedrijf heeft een jaaromzet van bijna 1 miljard euro. Henk Koop is bestuursvoorzitter en naar verluidt enig aandeelhouder van Koop Holding, de houdstermaatschappij van Koop Tjuchem. Het zakenblad Quote plaatst de Groninger met een geschat vermogen van 140 miljoen euro op plaats 105 van de top-500 van meest vermogende Nederlanders.

Bordeel

Justitie heeft inmiddels 64 aanhoudingen verricht. Onder hen werknemers en directieleden van bouwbedrijven Volker Wessels, Heijmans, Koninklijke Wegenbouw Stevin, Dura Vermeer en Koop. Vorige maand werd Fred Veerman gearresteerd, directeur van Koop Tjuchem. Ook Veerman was getuige tijdens de openbare verhoren door de parlementaire enquêtecommissie. Veerman verklaarde toen met ambtenaren bezoek te hebben gebracht aan een bordeel, op kosten van Koop Tjuchem. Veerman is sinds kort weer op vrije voeten.