BRUSSEL - De Europese Commissie komt in de zomer met een stappenplan om de vloeistoflimieten voor luchtvaartpassagiers af te schaffen. Aanleiding zijn klachten van passagiers, Europees Parlement en luchtvaartbedrijven.

Dat meldden Europarlementsleden Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Corien Wortmann (CDA) dinsdag na overleg met de Europese Commissie.

Passagiers mogen nu hooguit kleine flesjes lenzenvloeistof, drinkwater of andere vloeistof meenemen aan boord. De regel was eind 2006 ingesteld na de poging een terroristische aanslag te plegen op het Londense vliegveld Heathrow.

Terrorist

VVD'ster Hennis-Plasschaert voerde sindsdien actie tegen de beperking. "De vloeistoflimiet houdt geen terrorist tegen. De controle is zo lek als een mandje en verschilt per land. Kortom, een dure maatregel voor schijnveiligheid."

Het Europees Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie willen voor half januari een akkoord over veiligheid in de luchtvaart. Nieuw wordt waarschijnlijk dat het Europees Parlement mag gaan meebeslissen over controlemaatregelen op luchthavens. Nu beslissen de EU-landen zelf.

Verzet

"Het parlement heeft dinsdag een eindbod op tafel gelegd bij de EU-landen", zei CDA'ster Wortmann. Het parlement ziet daarbij af van een eerdere wens. "We willen graag dat extra controles op luchthavens niet voor rekening komen van passagiers. Maar dat stuit op groot verzet van de EU-landen. Het parlement doet nu wat water bij de wijn, wat dit betreft."

Wel zal de Europese Commissie onderzoeken hoe EU-landen nu de controles financieren. Dat zou eventueel kunen leiden tot een voorstel om de regels hiervoor te harmoniseren.