ATHENE - De president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, heeft officieel ingestemd met een verlenging van zijn ambtstermijn. Dit heeft een woordvoerder van de regering van Griekenland, de huidige voorzitter van de Europese Unie, vrijdag meegedeeld.

Duisenberg zou aanvankelijk 9 juli plaatsmaken voor de Fransman Trichet, die nu president is van de Centrale Bank van Frankrijk. Maar Trichet is in een proces verwikkeld waarin pas op 18 juni uitspraak wordt gedaan. De EU vindt dat de periode tussen het vonnis en de 9e juli te kort is.

Op de recente EU-top in Athene besloten de Europese ministers van Financiën om de Nederlander langer te laten aanblijven als president van de ECB. De Griekse premier Simitis heeft Duisenberg nu officieel gevraagd in functie te blijven. Duisenberg heeft daar ja op gezegd, aldus de woordvoerder.

De Nederlander had overigens al eerder aangegeven bereid te zijn langer in Frankfurt te blijven zitten. Duisenberg heeft als ECB-voorman een belangrijke stem bij het bepalen van de rente van de euro.

De beoogd opvolger Trichet wordt ervan verdacht als hoge ambtenaar bij het Franse ministerie van Financiën medeplichtig te zijn geweest aan malversaties met rekeningen van de bank Credit Lyonnais, een voormalige staatsbank. Op die manier zou hij de financiële malaise bij de bank in de jaren negentig verborgen hebben willen houden.

De affaire werd uiteindelijk een van de grootste financiële schandalen in het naoorlogse Frankrijk. Credit Lyonnais ging bijna ten onder, maar werd met omgerekend ongeveer 15 miljard euro overheidsgeld van de ondergang gered. Tegen Trichet is een voorwaardelijke celstraf geëist van tien maanden.