NEW YORK - Slecht bedrijfsnieuws en tegenvallende macro-economische cijfers bepaalden donderdag de gang van zaken op de beurs van New York. Wall Street opende in mineur en die stemming bleef de gehele handelsdag hangen boven de Amerikaanse beursvloeren.

De Nasdaq-index, die wordt gedomineerd door technologiefondsen kreeg het zwaar te verduren. De graadmeter zakte 3,22 procent ofwel ,86 punten op 1946,52 punten. Ook de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen daalde, met 1,3 procent ofwel 128,36 punten op 9766,45 punten.

De Nasdaq werd vooral naar beneden gedrukt door de toeleveranciers voor de telecom, Lucent en Ciena. De forse winstwaarschuwingen die beide concerns voorbeurs afgaven, had onmiddellijk zijn weerslag op andere technologiefondsen. Lucent en Ciena waren zelf met respectievelijke koersdalingen van 16 procent en 17 procent de grootste verliezers.

Kort nadat de openingsbel had geklonken kwamen ook telecomconcern Qwest en ziektekostenverzekeraar Aetna met sombere berichten naar buiten. De beleggers kregen bovendien macro-economische cijfers te verwerken die erop duiden dat de Amerikaanse economie er nog lang niet florissant bijstaat. Vooral de sterke daling van de detailhandelsomzet viel slecht.

Volgens handelaren is Wall Street in de greep van de angst dat de komende tijd meer bedrijven met slecht nieuws zullen komen, in een situatie waarin hoopvolle macro-economische signalen uitblijven.

De euro daalde van 0,8985 dollar (de slotkoers in Amsterdam) naar 0,8925 dollar. De dollar deed in New York f 2,4679 tegen f ,4520 in Amsterdam.