De afgelopen weken zijn bijna 15 miljoen waardebonnen verspreid voor de eurokit

DEN HAAG - Nederlanders van zes jaar en ouder kunnen vanaf vrijdag 9.00 uur hun eerste euro's gratis ophalen. Mensen die aan die gratis eurokit

Bekijk video

Het geld uitgeven mag nog niet. De nieuwe munten zijn vooral bedoeld om te voelen, te bekijken en te ruiken. Na twee weken wennen, mogen de munten worden uitgegeven. Op 1 januari 2002 wordt de euro in Nederland en in elf andere landen wettig betaalmiddel.

De afgelopen weken zijn bijna 15 miljoen waardebonnen verspreid voor de eurokit. In een mapje zitten alle acht euromunten (waarde f 8,55). De eurokits of Zalmkits kunnen worden opgehaald bij de banken, Shell, Hema en Combi.

Het ministerie van Financiën heeft 8,8 miljoen consumentenzakjes laten maken. De helft van de zakjes wordt afgezet door de banken, de winkels nemen de andere helft voor hun rekening.

Het Grenswisselkantoor in Utrecht is vrijdagochtend vroeg al begonnen met de uitgifte van de Eurokit en de verkoop van euromunten. Officieel mogen de euro's pas vanaf 09.00 uur worden uitgegeven. De bank heeft ervoor gekozen hier niet op te wachten.

Ook de Shell heeft zich niet aan de officiële richtlijn gehouden. Zo was het bij een Shellstation in Den Bosch al om 06.15 mogelijk een eurokit te halen. Een Shellstation in Castricum leverde om 07.00 uur europakketten.

/ECONOMIEZalm reikt eerste eurokit uit aan 6-jarig meisje

/DOSSIERDe euro