AMSTERDAM - Officier van justitie J. Tonino heeft donderdag zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur dienstverlening geëist tegen voormalig Philips-topman Cor Boonstra. Bovendien wil justitie dat Boonstra een boete betaalt van 180.000 euro. Verder eist Tonino dat de oud-topman de winst over de verkoop van zijn aandelen Endemol, 250.000 euro, terugbetaalt.

De voormalig topman van Philips staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht wegens handel met voorkennis in aandelen Endemol.

Boonstra kocht in het voorjaar van 2000 voor ongeveer 500.000 euro aandelen in het entertainmentbedrijf Endemol. Anderhalve week nadat hij het omvangrijke aandelenpakket had aangeschaft, werd bekend dat Endemol werd overgenomen door het Spaanse telecomconcern Telefónica. Daarop vloog de koers van Endemol op de effectenbeurs omhoog. Vervolgens deed Boonstra de aandelen weer met een forse winst van de hand.

Ahold

Boonstra moet zich verder verantwoorden voor het niet melden van aankopen en verkopen van stukken Ahold. Hij was verplicht deze handel door te geven aan de beurswaakhond AFM omdat hij destijds commissaris was bij het supermarktconcern.

De geëiste straf dient volgens Tonino als afschrikwekkend voorbeeld. Hij hield weinig heel van de verklaring die Boonstra in een eerder verhoor gaf voor zijn transactie in de aandelen Endemol.

Ongeloofwaardig

De aanklager kraakte de keus van de oud-topman om via een bank in België te handelen. Verder vond Tonino de verklaring dat Boonstra rekende op een overname van het entertainmentbedrijf door World Online te mager. Dat was een te eenvoudige reden voor deze opmerkelijke transactie, waarbij Boonstra nadrukkelijk om discretie vroeg, aldus Tonino. Het was een van de weinige keren dat Boonstra zelf de opdracht gaf tot het kopen van aandelen.

'Naïviteit en onnozelheid'

Tonino haalde ook in de Ahold-kwestie hard uit naar Boonstra. Hij noemde de oud-Philipstopman "een van de belangrijkste captains of industry" van Nederland. Daarom getuigde het volgens de aanklager "van een onvoorstelbare naïviteit en onnozelheid" dat Boonstra zijn transacties in Ahold-aandelen niet meldde bij de beurswaakhond AFM.