DENVER - Het Amerikaanse telecomconcern Qwest gaat tot halverwege volgend jaar 7000 van de 62.000 banen schrappen. De partner van KPN in kabelaar KPNQwest doet dit vanwege de slechte gang van zaken op de thuismarkt. Door de problemen zal Qwest dit jaar in de verliezen belanden, zo waarschuwde het donderdag.

Qwest merkt een achteruitgang in alle veertien West-Amerikaanse staten waar het actief is en de dienst uitmaakt. Dit geldt zowel voor de telecomdiensten als de breedbanddiensten. Qwest wil daarom het komende jaar minder gaan investeren: 4,2 tot 4,3 miljard dollar in plaats van de 5,5 miljard dollar die in september was voorzien.

Voor de reorganisatie treft Qwest een voorziening van 400 tot miljoen dollar. Een deel van dit bedrag wordt ook gebruikt voor afschrijvingen.

De mindere investeringsbereidheid, die ook bij andere telecomaanbieders is te zien, heeft grote gevolgen voor leveranciers van telecomproducten. Lucent Technologies en Ciena lieten donderdag weten dat zij nog steeds kampen met een achteruitgang van de orderportefeuille. Beide bedrijven gaven een winstwaarschuwing, waardoor de technologiebeurs Nasdaq in New York fors terrein moest prijsgeven. Qwest zakte 2,5 procent, Lucent en Ciena duikelden meer dan 10 procent in koers.