AMSTERDAM - Winkeliers zouden moeten stoppen met het rekenen van een tarief als klanten een laag bedrag willen pinnen. Per jaar kan Nederland tot 110 miljoen euro besparen als consumenten vaker met de pinpas betalen.

Dat schrijft De Nederlandse Bank (DNB) donderdag in zijn kwartaalbericht.

De laatste jaren zijn pinbetalingen steeds goedkoper geworden, terwijl contant betalen juist duurder is geworden. Toch brengt ongeveer een vijfde van de winkels waar pinnen mogelijk is, de klant bij kleine bedragen nog een tarief in rekening.

Kosten

"Kleine winkeliers denken vaak dat ze meer geld kwijt zijn aan pintransacties, omdat de kosten daarvan zichtbaarder zijn dan de kosten bij contante betalingen", aldus een woordvoerder van DNB.

Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf blijkt echter dat pinnen ook voor hen het goedkoopst is.

Computers

De kosten van pintransacties zijn gedaald door het goedkoper worden van computers, lagere kosten voor telefonie en het efficiëntere gebruik van de infrastructuur. Hierdoor hebben veel banken de laatste jaren al de tarieven voor het pinnen verlaagd.

Tarief

Winkeliers kunnen het pingedrag van klanten beïnvloeden door te stoppen met het rekenen van een tarief als zij lage bedragen willen afrekenen. Nu hebben de meeste consumenten bij kleine bedragen onder de 15 euro nog een voorkeur voor contant geld. Bij bedragen boven de 60 euro wordt in driekwart van de gevallen met een pinpas afgerekend.

Pintarief

Door het wegvallen van het pintarief, raakt de gedachte dat de pinpas vooral voor hoge bedragen bedoeld is op de achtergrond. Hierdoor zouden consumenten hun betaalgewoonten aan kunnen passen.