AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen begonnen de laatste handelsdag van deze week in mineur, maar in de loop van donderdagmorgen ging het beter. Tegenvallende kwartaalberichten uit de Verenigde Staten drukten de koersen, maar die van Nokia zorgden voor een opleving.

Beursstemming (video): Financials drukken de AEX.

Beursjournaal (video): ABN Amro koopt Braziliaanse bank.

De toonaangevende AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend een verlies van 2,7 punten op 284,80 punten. Dat komt neer op een min van 0,9 procent. Het is rustig op de beursvloer. "De omzetten zijn erg laag", aldus een handelaar. "Dat lijkt in de loop van de dag niet meer te veranderen. Van alle transacties lijkt de daghandel 70 procent voor zijn rekening te nemen. Zo blijft er slechts een paar honderd miljoen over voor de overige beleggers. Dat onderstreept dat er voor de banken niet veel te verdienen valt in de aandelen. Dat is slecht."

Het waren vooral de financiële bedrijven die zorgden voor de koersdaling. Deze fondsen bepalen voor 40 procent de stand van de AEX. ING verloor 3 procent op 14 euro en ABN Amro leverde 2 procent in op 15,68 euro.

'Kopen wanneer het goedkoop is'

ABN Amro maakte afgelopen nacht bekend een bank in Brazilië over te nemen. "Je moet het zien als een groeimarkt", aldus de handelaar. "Het lijkt nu wel een economisch gevaarlijk gebied. Maar de komende jaren zal het klimaat verbeteren en brengt zo'n belegging wel wat op. ABN Amro is niet de enige die in Zuid-Amerika koopt. Ook andere banken zijn druk bezig na te gaan of ze daar instappen. Dat zijn lange termijn investeringen onder het mom: Kopen wanneer het goedkoop is."

Dividend

De index voor middelgrote bedrijven noteerde 3,72 punten lager op 263,71 punten (min 1,4 procent). Vooral in de vastgoed noteerden de koersen flink lager. Vastned Offices verloor ruim 14,6 procent op 18,70 euro. Vastnet Retail verloor 8,7 procent op 38,39 euro. Dat had te maken met het uitkeren van dividend. Voedingsconcern Nutreco verloor 2,9 procent op 13,06 euro. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend dat de vogelpest zorgt voor een verlies van 5 tot miljoen euro in het eerste halfjaar.

De andere Europese beurzen gaven een wisselend beeld te zien. De DAX-index in Frankfurt begon de dag met een licht verlies, maar in de loop van de ochtend waren de zwarte cijfers dominant, waardoor de beursbarometer een plus noteerde 1,5 procent. Ook Londen krabbelde in de loop van de ochtend op naar 0,7 procent winst. Parijs bleef als enige achter met min 0,6 procent.

Nokia

De kwartaalcijfers van Nokia droegen in belangrijke mate bij aan de ommezwaai op de Europese beurzen. Het aandeel Nokia was de dag zelf begonnen met een verlies van 1,2 procent, maar dat verdween als sneeuw voor de zon toen de kwartaalcijfers eenmaal bekend waren. Na een half uur verscheen een winst van 2 procent op de borden.

SAP belangrijkste daler

In Frankfurt was softwareproducent SAP een van belangrijkste dalers (min 0,7 procent). Het bedrijf zag zijn nettowinst in het eerste kwartaal flink stijgen, maar de beleggers tilden het zwaarst aan de tegenvallende licentieverkopen. Bayer verloor 0,5 procent na berichten over een schikking in de VS, waar het de prijzen voor een aantal medicijnen had opgedreven.

Het Franse warenhuisconcern PPR, dat ook met cijfers kwam, deed het aanzienlijk beter. In de CAC-index in Parijs stond het bedrijf bovenaan met een plus van 2,7 procent. Farmaceut Aventis, dat een voorziening neemt op zijn aandelen in Rhodia, verloor 0,9 procent.

In Londen begon verzekeraar Prudential slecht. Het concern kwam donderdag met een lager omzetcijfer over het eerste kwartaal. Dat kwam Prudential aanvankelijk koersverlies van 0,5 procent te staan, maar uiteindelijk won het aandeel toch 1,2 procent.

Euro

Op de valutamarkt klom de euro verder omhoog. De Europese munteenheid noteerde 1,0915 dollar, tegen een slotkoers van 1,0830 op woensdag. Ten opzichte van het Engelse pond noteerde de euro ,6905, tegen 0,6880 op woensdag.