AMSTERDAM - De centrale banken van Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Zwitserland slaan de handen ineen om de liquiditeitsproblemen in de financiële sector aan te pakken. Dat maakten zij woensdag bekend.

De bekendmaking zorgde voor een opleving op de Europese beurzen, die tot dan toe somber waren gestemd. In enkele minuten tijd boog de toonaangevende AEX-index in Amsterdam een verlies van circa een half procent om in een winst van ruim 1 procent.

Injectie

De gezamenlijke actie komt erop neer dat er opnieuw miljarden dollars in de geldmarkt worden geïnjecteerd. Een verschil met eerdere acties is dat de centrale banken meer onderpand accepteren.

Verder kunnen er meer partijen gebruik van maken. De maatregel moet ervoor zorgen dat de liquiditeit op de geldmarkt niet opdroogt en dat het wantrouwen tussen banken onderling verdwijnt.

Krapte

Op de geldmarkt is krapte doordat banken terughoudend zijn geworden met leningen aan elkaar. Verschillende financiële instellingen zijn in de problemen gekomen door risicovolle investeringen in de Amerikaanse hypotheeksector.

Renteverlaging

Via renteverlagingen probeerde het stelsel van Amerikaanse centrale banken ook al meer beweging te krijgen in de geldmarkt, maar dat heeft nog niet veel geholpen.

Dinsdag ging voor de derde keer dit jaar de rente omlaag. Dat leidde op Wall Street tot teleurstellende reacties. De belangrijke indexen verloren 2 procent of meer.

Noodkrediet

De teleurstelling zat hem er onder meer in dat het rentetarief voor noodkredieten met een kwart procentpunt omlaag ging. Analisten hadden op een verlaging van een half procentpunt gehoopt.

Banken maken liever niet gebruik van een noodkrediet omdat dat hun reputatie geen goed zou doen.