UTRECHT - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) sleept de apothekersorganisatie KNMP voor de rechter. De verzekeraars vinden dat die onjuiste en misleidende informatie verspreidt in een campagne.

De apothekers begonnen die campagne omdat enkele grote verzekeraars zich te veel zouden bemoeien met de inhoud van de zorg aan patiënten.

Volgens de KNMP bemoeien verzekeraars als Menzis, CZ en Agis zich "op detailniveau" met het geneesmiddel waar iemand recht op zou hebben en gaan daarmee op de stoel van de arts zitten.

"Het imago van de zorgverzekeraars wordt hierdoor geschaad en ZN eist dat de KNMP deze uitlatingen rectificeert." In posters, dagbladadvertenties en folders bevelen de apothekers een aantal verzekeraars aan, zoals Avero Achmea, FBTO en ONVZ.

Bang

Volgens een woordvoerder van ZN suggereren de apothekers dat de zorgverzekeraars bepalen welke pillen er worden voorgeschreven. "Maar de huisarts bepaalt dat. Patiënten worden onnodig bang gemaakt. Als de arts op het recept meldt dat een ander middel medisch noodzakelijk is, krijgt de patiënt ook dit vergoed."

De apothekers zien het geding met vertrouwen tegemoet. "Nergens in onze posters en advertenties staat dat de zorgverzekeraar op de stoel van de arts en apotheker gaat zitten", aldus de KNMP. Maar wij zeggen wel dat sommige verzekeraars de rechten van hun verzekerden extra beperken en dat andere dat niet doen, stelt de organisatie.

Het kort geding dient maandag om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag.