AMSTERDAM - ABN Amro heeft voor ruim 687 miljoen euro de Banco Sudameris in Brazilië bijna in zijn geheel overgenomen. De financiële instelling maakte dat donderdagochtend bekend. De aankoop werd gedaan via Banco ABN Amro Real, de Braziliaanse poot van het concern.

ABN Amro neemt het belang van 94,57 procent over dat Banca Intesa in Banco Sudameris heeft. De aankoop wordt voor 158 miljoen euro contant betaald, de rest in aandelen Banco ABN Amro Real.

Laatstgenoemde zal een bod uitbrengen op de aandelen die zijn genoteerd aan de effectenbeurs van Sao Paulo. Verwacht wordt dat de transactie in juni is afgerond.

Banco Sudameris heeft 293 kantoren in het zuidoosten van Brazilië en zo'n 500.000 klanten. Er werken zo'n 6280 mensen. Brazilië is naast Nederland en het midwesten van de Verenigde Staten een van de thuismarkten van het van oorsprong Nederlandse bedrijf.

De bank ziet de acquisitie van de Banco Sudameris als een belangrijke versterking van zijn positie in het zuidwesten van Brazilië. "We krijgen de beschikking over een gunstig gesitueerd kantorennet en toegang tot een substantieel aantal nieuwe klanten, vooral in het segment van vermogende particulieren", aldus F. Barbosa, hoofd van de Braziliaanse ABN Amro-tak.

In het zuidoosten van Brazilië, dat ABN Amro als de economische motor van het land beschouwt, heeft de bank met de nieuwste aankoop nu een marktaandeel van ongeveer 10 procent.