WASHINGTON - Voor de derde keer dit jaar is de Amerikaanse rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief gaat een kwart procentpunt omlaag naar 4,25 procent.

Dat heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag besloten.

Het besluit van de Federal Reserve (Fed) komt niet onverwacht. Verreweg de meeste analisten waren er de afgelopen tijd vanuit gegaan dat een nieuwe renteverlaging in aankomst was.

De maatregel moet ervoor zorgen dat de Amerikaanse economie blijft groeien en niet in een recessie terechtkomt.

Banken

De Fed ging dit jaar al twee keer eerder over tot renteverlagingen van respectievelijk een half en een kwart procentpunt. Die waren nodig in verband met de problemen op de kredietmarkt, die ertoe leidden dat banken terughoudender werden met leningen.

Verschillende financiële instellingen zijn in de problemen gekomen door risicovolle beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Groei

De Fed zegt dinsdag in een verklaring dat de economische groei van de VS lijkt af te nemen. De afnemende groei hangt direct samen met de afkoelende huizenmarkt. Daarnaast zijn sommige bedrijven en consumenten terughoudender geworden met hun uitgaven, aldus de verklaring.

In een reactie op het besluit en de verklaring van de Fed gingen in New York de aandelenkoersen fors omlaag. De belangrijkste indexen stonden op een verlies van ongeveer 1 procent. In de aanloop naar het rentebesluit stonden de indices dinsdag vrijwel onveranderd.