ZEIST - Nederlanders gebruiken dagelijks ongeveer 100 liter water per persoon om te drinken, douchen, wassen en om het toilet door te spoelen.

Maar daarnaast gebruikt de gemiddelde Nederlander nog eens 3.300 liter 'virtueel' water, in de vorm van het water dat is gebruikt voor de grondstoffen en gebruiksgoederen die we gebruiken. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Op basis van het onderzoek stelde het WNF een top vijf samen van producten die we dagelijks gebruiken en hoeveel water er nodig is om die producten te maken.

T-shirt

Zo is er voor een t-shirt met korte mouwen 2.700 liter water nodig, van katoenzaadje tot shirt. Voor het maken van een reep pure chocolade wordt 2.400 liter water gebruikt. Om een onsje rundvlees op tafel te krijgen is ruim 1.500 liter vergoten.

Koffie

Voor een kopje koffie is ook heel wat meer water nodig dan wat er in de Senseo gaat; maar liefst 140 liter heeft gestroomd voordat het kopje koffie op tafel staat. Zelfs voor een kale boterham moet 40 liter water vloeien.

Productieproces

"Heel veel levensmiddelen en grondstoffen bevatten zelf nauwelijks water, maar verbruiken veel water tijdens de groei en het productieproces", aldus het WNF. Daarom stelt het WNF dat 80 procent van het Nederlandse waterverbruik plaatsvindt buiten de landsgrenzen. Nederland is daarmee in absolute en relatieve zin grootgebruiker.

Landbouw

Wereldwijd staat Nederland op de derde plaats qua gebruik van virtueel water. De belangrijkste reden daarvoor is dat Nederland door het kleine oppervlak veel grondstoffen en landbouwproducten importeert.

"Maar, zelfs als dat aspect wordt meegewogen, scoort Nederland nog erg hoog." Per hoofd van de bevolking gebruiken we veel producten die komen van "dorstige" gewassen zoals koffie, katoen en cacao.