AMSTERDAM - De bankverzekeraar Fortis heeft zijn personeelsbestand in New York bij de divisie die zich bezighoudt met gestructureerde kredietproducten ingekrompen van 24 tot 10 man. "Het is een logische consequentie als gevolg van de huidige marktturbulentie", aldus een woordvoerder tegenover persbureau Reuters dinsdag.

Volgens marktgeruchten is het hoofd van het Amerikaanse onderdeel ook zijn baan kwijtgeraakt. Fortis wilde dit echter niet bevestigen. "Wij doen geen uitspraken over individuele medewerkers", zei de woordvoerder.

Volgens Fortis is het bedrijfsonderdeel geraakt door de problemen op de kredietmarkten. Bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers liet het bankconcern weten dat zij 5,3 miljard euro heeft uitstaan aan zogeheten Collaterlised Debt Obligations (CDO's). Fortis gaat hierop 120 miljoen euro afschrijven in het vierde kwartaal, zo meldde het eerder.

Ontslagen

"Wij vragen ons echter af of het hierbij blijft, gezien het feit dat ook het hoofd van het team is ontslagen", aldus zakenbank FBS Bankiers. Vergeleken met ABN Amro, ING en Aegon is Fortis volgens FBS een relatief grote speler in deze CDO's.