MAASTRICHT - Minister Zalm van Financiën heeft donderdagmiddag in Maastricht de eerste eurokit uitgereikt aan tien inwoners van Limburg. Hij deed dat in het provinciehuis van de Limburgse hoofdstad aan de vooravond van de start van de verspreiding van de euromunten. De mensen die een Zalmkit kregen waren willekeurig gekozen Limburgers onder wie een meisje van zes jaar.

Het meisje, Charlotte Olivers uit Maastricht, kreeg de eerste eurokit in handen. Zij zal het karton met acht munten met een totale waarde van 8 gulden 55 en voorzien van de handtekening van de minister, vrijdag trots in de Sint Aloysius-school tonen.

De oudste van het uitverkoren tiental was de 101-jarige mevrouw Sondijke. Zij gaat een kaarsje branden in het verzorgingstehuis.

Vanaf vrijdag kunnen de 14,9 miljoen afhaalcoupons, die aan de Nederlandse burgers vanaf zes jaar werden toegestuurd, worden ingewisseld bij banken en winkelketens als de Hema, Shell en Combi. "Dan kan iedereen ook een zakje met muntjes ter waarde van 25 gulden kopen, dat wordt straks handig als wisselgeld", zei Zalm donderdag.

Pas op 1 januari 2002 maakt de gulden officieel plaats voor de euro. "Ik hoop dat mensen zich kunnen inhouden en de nieuwe munt nog niet gaan gebruiken", zei Zalm. "Anders ontstaat er grote verwarring en dat is niet goed. Even geduld dus graag."

Nederland is het enige van de twaalf eurolanden met een eurokit. "In andere landen zullen de mensen jaloers zijn, en ook de politici dat ze dit goede idee niet hadden", aldus een trotse minister.

/DOSSIERDe euro