DEN HAAG - De VVD wil dat de export van kinderbijslag en kindertoeslag onmiddellijk wordt stopgezet naar gezinnen die buiten de Europese Unie wonen.

Tweede Kamerlid Stef Blok van de oppositiepartij gaat dit dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken bepleiten, omdat de export van de uitkeringen volgens hem zeer fraudegevoelig en duur is.

"De cijfers liegen er niet om: om 7 miljoen euro kindertoeslag te exporteren wordt voor 4,5 miljoen euro kosten gemaakt", aldus Blok. Van de kinderbijslag gaat volgens hem 38 miljoen euro naar het buitenland. Terwijl de uitkering is afgestemd op de Nederlandse kosten van levensonderhoud en die buiten de EU vaak lager liggen.

Marokko

Verder wijst het VVD-Kamerlid op een onderzoek dat de Sociale Verzekeringsbank die de kinderbijslag uitvoert, heeft gedaan in Marokko. Van tientallen kinderen hadden hun ouders opgegeven dat ze naar een bijzondere school gingen om meer kinderbijslag te ontvangen, terwijl ze in werkelijkheid normaal onderwijs kregen.

Volgens Blok kan Nederland internationale verdragen opzeggen om de export van de uitkeringen stop te zetten. Daarbij moet, als het aan de VVD ligt, wel een uitzondering worden gemaakt voor kinderen die bijvoorbeeld een jaar onderwijs in het buitenland volgen en voor gezinnen die tijdelijk naar het buitenland zijn uitgezonden.