AMSTERDAM - Mastercard verwacht in 2008 een alternatief voor de chipknip op de Nederlandse markt te brengen, de Paypass. Dat bevestigde de creditcardmaatschappij dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in onder meer het AD.

De Paypass kan net als de chipknip gebruikt worden voor het betalen van kleine bedragen, zonder een code in te toetsen. De gebruiker kan maximaal 25 euro per transactie opnemen. Het systeem kan door middel van een chip worden toegevoegd aan een credit- of debetcard. Het verschil met de chipknip is dat het pasje niet van tevoren opgeladen hoeft te worden.

Het geld wordt afgeschreven als de gebruiker contact maakt met de bank. Banken kunnen een limiet stellen aan het bedrag dat wordt opgenomen of het aantal transacties dat wordt gedaan voordat diegene contact maakt met de bank.

Afnemers

Mastercard voert gesprekken met potentiële afnemers van het systeem. Welke bedrijven dit zijn, laat het concern nog in het midden. "Het zal vooral voor bepaalde winkelketens interessant zijn", zegt directeur Marcel Roelants van Mastercard Benelux.

De Paypass wordt al gebruikt in andere landen. "In de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld al volop gebruik gemaakt van het systeem, daarnaast zijn er diverse pilots en toepassingen in Turkije, Frankrijk en Zwitserland", aldus Roelants.

Parkeergarages

Mastercard ging bijvoorbeeld contracten aan met grote supermarkt- en fastfoodketens, parkeergarages en met luchtvaartmaatschappij Lufthansa. "Het systeem leent zich vooral voor bedrijven waar een snelle afrekening van belang is."

De chipknip zal op termijn verdwijnen uit de winkels, zo liet eigenaar Currence in september weten. Winkeliers zouden te weinig gebruikmaken van de chipknip en pinnen zou in veel gevallen goedkoper zijn.