ZOETERMEER - Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dient tegen 68 taxateurs een klacht in bij de brancheverenigingen van makelaars en taxateurs.

Dat gebeurt na een onderzoek naar taxatierapporten over woningen die van 2003 tot en met 2006 met verlies zijn verkocht, meldde het fonds dinsdag.

Het WEW meldt dat de klachten betrekking hebben op in totaal 159 taxatierapporten. Het fonds zou in totaal zijn benadeeld voor 4 miljoen euro en gaat dat geld terugeisen. Veel van de taxatierapporten werden opgesteld in Rotterdam en Den Haag.

Restschuld

Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie. Als de woning moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het fonds de restschuld aan de hypotheekverstrekker.

Het WEW wil dat er maatregelen worden genomen zodat de kwaliteit van taxatierapporten gewaarborgd is. Het fonds denkt bijvoorbeeld aan een centrale aanbesteding en registratie van de rapporten. Ook zou een taxatie alleen moeten plaatsvinden in opdracht van de hypotheekverstrekker en niet van een huizenkoper of tussenpersoon.