AMSTERDAM - De werknemers van ABN Amro krijgen een bonus van gemiddeld 1,5 tot 2 procent. Dat is een stuk lager dan de cao-eis van ruim 8 procent van de vakbonden.

"Dit is het eindbod van ABN Amro en daar zijn we niet erg blij mee'', zei bestuurder Ahmed Kansouh van vakbond CNV maandag.

De vakbonden hadden voor het personeel van de bank, die onlangs is overgenomen door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander, een overnamebonus geëist van een maandsalaris (8,33 procent).

ABN Amro wil de ruim 22.000 Nederlandse werknemers geen overnamebonus geven, maar wel een hogere zogeheten prestatiebonus die is gekoppeld aan de beoordeling van de werknemer.

"Die bonus komt met een gemiddelde van 1,5 tot 2 procent veel lager uit'', aldus Kansouh.

Bestuur

"Ik kan dit niet uitleggen aan de mensen als je het vergelijkt met de bonussen van het bestuur van ABN Amro'', zegt de CNV-bestuurder. Oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro ontvangt door de overname naar schatting 26 miljoen euro uit aandelen en opties.

Daarnaast krijgt Groenink een extra vergoeding van 4,3 miljoen euro. De CNV riep Groenink eerder op een deel van het geld dat hij krijgt door de overname van de bank terug te geven aan de werknemers.

Beeldvorming

"De bonden maken gebruik van verkeerde beeldvorming'', aldus een woordvoerder van ABN Amro. "Het personeel krijgt een structurele loonsverhoging van 3,25 procent, dat is iets minder dan de eis van 3,5 procent van de vakbonden.''

Evenwichtig

De woordvoerder benadrukt verder dat de cao van ABN Amro "heel riant, evenwichtig en volwassen'' is. "De werknemers hebben een heel zwaar jaar gehad. De prestatiebonus ligt voor het afgelopen jaar 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat is verantwoord.''