ST. PAUL - Luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, heeft haar verlies over het eerste kwartaal van 2003 ruim zien verdubbelen. De onderneming deelt daarmee in de malaise in de luchtvaartbranche die al twee jaar aanhoudt en met de oorlog in Irak de afgelopen tijd nog is verergerd.

's Werelds op drie na grootste luchtvaartmaatschappij presenteerde dinsdag een nettokwartaalverlies van 396 miljoen dollar. Over de eerste drie maanden van 2002 bedroeg het negatieve resultaat net iets meer dan 170 miljoen dollar. De omzet steeg licht van 2,2 miljard dollar tot 2,3 miljard dollar.

In het kwartaalresultaat is inbegrepen een bijzondere last van miljoen dollar. Die post werd nodig door een personeelsvermindering tengevolge van de oorlog in Irak.

NorthWest had tevens last van dure brandstof. De brandstofprijzen waren 44 procent hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De maatschappij is in overleg met de vakbonden over salarisverlaging voor haar personeel.