AMSTERDAM - Reizigersorganisatie Rover heeft zeker dertig klachten binnengekregen over het nieuwe spoorboekje. De klachten hebben met name betrekking op de verbinding tussen Utrecht en Rotterdam.

Of het aantal klachten mee- of juist tegenvalt, kan een woordvoerder van Rover niet zeggen.

Benelux-treinen

Ook het verlies van Benelux-treinen in de vroege en late uren blijkt voor velen problematisch, zegt de woordvoerder. "Vooral reizigers naar, van en via Roosendaal zijn de dupe."

"We verwachten dat het aantal klachten komende week nog verder oploopt", meldt Rover. "Niet iedereen reist elke dag op elk traject."

Chaos

Een chaos heeft de nieuwe dienstregeling niet veroorzaakt, maar dat verwachtte rover ook niet. "De grote chaos die je normaal op één dag hebt, wordt nu over de hele maand uitgespreid in dertig mini-chaosjes", aldus de woordvoerder

De nieuwe spoordienstregeling is zondag van start gegaan. De NS verwisselde zaterdagnacht op 379 stations zo'n 4400 vertrekstaten en landkaarten.

Werkzaamheden

Door onderhoudswerkzaamheden van ProRail rijden wekelijks 120 treinen minder. Deze ritten verdwijnen verspreid over heel Nederland waar in totaal dertig duizend ritten plaatsvinden, maar met name op lijnen met enkel spoor. Dit betekent bijvoorbeeld dat de eerste en laatste ritten tussen Hoorn en Enkhuizen komen te vervallen.

De dienstregeling brengt volgens de NS toch 'grote' voordelen voor veel reizigers, door betere verbindingen, kortere reistijden en nieuwe stations. Reizigersvereniging Rover is het hier niet mee eens en heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De ingrepen in het spoorboekje zijn volgens de reizigersorganisatie 'op illegale wijze' doorgedrukt.