DEN HAAG - De vakbonden hebben maandag geen overeenstemming kunnen bereiken over gezamenlijke acties voor een betere politie-cao. Tijdens een overleg bleek dat de looneisen van de twee grootste politiebonden te ver uit elkaar liggen.

De bonden zullen daarom afzonderlijk actievoeren. De vakbond ACP zal nog deze maand acties organiseren om een salarisverhoging van 200 euro netto per maand af te dwingen voor alle agenten.

De Nederlandse Politiebond (NPB) noemt die looneis irreëel. "En we gaan geen acties voeren voor een onhaalbaar doel", zegt bondsvoorzitter Hans van Duijn.

Ledenraadplegingen

De NPB houdt de komende dagen ledenraadplegingen en zal volgende week dinsdag een besluit nemen over te voeren acties. De bond bepleit voor de komende twee jaar telkens 3,3 procent loonsverhoging, plus de mogelijkheid om stevige inflatie te compenseren.

"Het is een glasheldere eis en we zullen aan de leden steun vragen om daar tot aan het gaatje actie voor te voeren", aldus Van Duijn.

Draagvlak

De ACP heeft zijn leden de afgelopen weken al geconsulteerd. "Zij zijn het zat en willen meteen van start gaan met acties voor 200 euro extra in de maand. Ik denk dat het draagvlak daarvoor breed is", stelt vicevoorzitter Wiep van der Pal.

De bond bespreekt maandag welke acties op touw worden gezet. Gedacht wordt aan acties rondom voetbalwedstrijden en grote evenementen.

Ter Horst

De ACP heeft ongeveer 23.000 leden, net als de NPB. De politie telt in totaal 53.500 werknemers. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) biedt hun minimaal 5,75 procent meer loon over een periode van twee jaar.

De vakbonden hebben onderhandelingen over dat bod vorige week afgebroken, omdat ze het te mager vinden.

Cao-onderhandelaar Van der Pal noemt het jammer dat de twee grootste bonden niet samen optrekken tegen het aanbod van Ter Horst. "Maar ik sluit niet uit dat het in een later stadium alsnog gebeurt."