BRUSSEL - Obstakels die het werken in een andere Europese lidstaat belemmeren, moeten in de komende drie jaar zoveel mogelijk worden opgelost. Die oproep doet Eurocommissaris Vladimir Spidla maandag bij de presentatie van zijn actieplan.

Vooral verschillen in ziektekosten- en sociale verzekeringen en in pensioenopbouw zijn nu per lidstaat zo groot, dat slechts 2 procent van de Europese werknemers ervoor kiest om in het buitenland te gaan werken.

Onderzoek

Spidla wil een onderzoek uitvoeren naar hoe de wetgeving over sociale zekerheden en pensioenen van lidstaten beter op elkaar kan worden afgestemd.

De commissaris onderstreept daarbij dat het niet rationeel is om ervan uit te gaan dat de regelgeving daarover uniform kan worden in de EU. Spidla wil vooral het vrije verkeer van technisch hoog opgeleide jongeren bevorderen.

Gezondheidskaart

Op het gebied van ziektekostenverzekering wil Spidla zo snel mogelijk werken uitbreiding van de Europese gezondheidskaart. Nu heeft zo'n 35 procent van de Europeanen zo'n kaart, waarmee je bijvoorbeeld in een ziekenhuis in een ander land hetzelfde wordt behandeld als een inwoner van dat land.

Ondanks de verschillende ziektekostenstelsels ziet Spidla daar al een grote vereenvoudiging van de hulpverlening voor de Europese burger.

Campagne

Ook de website van de Europese werkgelegenheidsservice EURES moet volgens de Commissie bekender worden gemaakt. Hiervoor heeft het dagelijks bestuur van Europa geld vrijgemaakt om de promotiecampagne te ondersteunen. Via www.eures.europa.eu staan zo'n 1,4 miljoen banen over heel Europa online, maar volgens Spidla hebben nog veel te weinig werkzoekenden daar weet van.

Volgens een van de medewerkers van Spidla is vooral het Erasmus-project, waarbij studenten enige maanden met een Europese beurs in het buitenland kunnen gaan studeren, een groot succes als het gaat om bewustwording.

De studenten die met een Erasmusbeurs de grens over gaan zouden gemotiveerder zijn om na hun studie eventueel in het buitenland te gaan werken.