AMSTERDAM - De centrale ondernemingsraad (COR) van bankverzekeraar ING is het niet eens met de forse loonsverhogingen voor het bestuur. De personeelsvertegenwoordigers hebben met "verbazing en verontwaardiging" gereageerd op plannen waarin de raad van bestuur de komende drie jaar ruim 60 procent meer gaat verdienen.

De beloning van de ING-top wordt opgeschroefd, omdat de bankverzekeraar zijn bestuurders nu minder betaalt dan vergelijkbare bedrijven. De COR verweet ING woensdag met twee maten te meten. De inkomsten van de bestuurders worden vergeleken met die uit andere landen, terwijl ING bij de CAO-onderhandelingen hamert op loonmatiging.

Bovendien wil ING de arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberen om kosten te besparen. Zo heeft ING zich geschaard onder de groep banken die het premievrije pensioen voor werknemers wil afschaffen. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO bij ING lopen nog.

Eerder dit jaar kwam ook de ondernemingsraad van telecombedrijf KPN in opstand tegen de beloning van topmannen. De raad wil dat de voormalige bestuursvoorzitter Paul Smits zijn afkoopsom teruggeeft. Smits, onder wiens leiding KPN in diepe problemen kwam, kreeg vorig jaar bij zijn vertrek 2,87 miljoen euro mee.