DEN HAAG - Het ministerie van Financiën heeft woensdag de inschrijving voor de tweede veiling van benzinestations langs de snelwegen geopend. De veiling wordt op 10 september gehouden. Er komen dit keer tien stations onder de hamer, meldde Financiën.

De overheid wil met de veilingen nieuwkomers een kans geven en de prijsconcurrentie bevorderen op de markt, die wordt gedomineerd door Shell, BP. Esso en Texaco. Bij de eerste veiling, vorig jaar december, verwisselden vier van de negen geveilde stations van eigenaar. Q8 en Gulf kregen er elk twee in handen. De opbrengst van die eerste veiling was 29,1 miljoen euro. Dat geld ging ter compensatie naar de oude eigenaren.

Bij de veilingen geldt dat het hoogste bod wint. De komende jaren moeten alle 250 benzinestations langs de snelwegen een keer onder de hamer zijn geweest. De nieuwe eigenaren krijgen vijftien jaar het recht om de binnengehaalde locatie te exploiteren. Daarna wordt de locatie opnieuw geveild. De opbrengst hiervan is voor de Staat.