LOS ANGELES - In Hollywood zijn zondag honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de scenaristen die al vijf weken weigeren scripts te leveren aan film- en televisieproducties.

Aan de protestmars namen onder meer cateraars, bloemisten en schoonmakers deel. Zij zijn boos over de staking omdat deze ook haar weerslag heeft op hun werkzaamheden.

"We kiezen geen partij", aldus een stakingsleider. "We willen alleen duidelijk maken dat het voor meer mensen van belang is dat er snel een oplossing wordt gevonden." De onderhandelingen tussen de stakende schrijvers en de filmproducenten in Hollywood werden het afgelopen weken voor de zoveelste maal afgebroken.

Compensatie

De scenaristen eisen een financiële compensatie voor de distributie van films en series op dvd's, internet en mobiele telefoons. Door het gebrek aan scripts zijn de opnames van veel populaire televisieseries, zoals 24, Ugly Betty, CSI en Desperate Housewives, inmiddels noodgedwongen stopgezet.

Volgens kenners is er voorlopig geen kans op een doorbraak. Beide partijen geven elkaar de schuld van het vastlopen van de gesprekken. Een soortgelijke staking duurde in 1988 bijna een half jaar. De schade die de filmindustrie toen leed was meer dan een half miljard dollar.