AMSTERDAM - De raad van bestuur van ABN Amro heeft de opsplitsing van de bank voor een groot deel aan zichzelf te danken. De bank had zich niet moeten specialiseren in een klein aantal landen.

Dat zei Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland zondag in het tv-programma Buitenhof. Van 1988 tot 1991 was hij directeur van ABN Amro in Nederland.

De strategie van de bank is volgens Heemskerk op een verkeerde manier gewijzigd. ABN Amro bezat eerst filialen verspreid over de hele wereld. Maar door zich te specialiseren in een handvol landen was er volgens Heemskerk geen verband meer. "Die landen hadden niets met elkaar te maken."

Aandeelhouders

Ook door het weghalen van beschermconstructies is de bank volgens Heemskerk opgedeeld. Hierdoor konden aandeelhouders bepalen wat er met de bank gebeurt.

Toezichthouders zouden volgens Heemskerk moeten eisen dat de meerderheid van de aandelen van banken in handen is van partijen die niet alleen winst op korte termijn nastreven.

Bestuur

De raad van bestuur van ABN Amro is altijd tegen opsplitsing van de bank geweest. Die wilde de bank liever laten fuseren met de Britse bank Barclays.

De Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en Fortis de bank kwamen echter met een hoger bod. De verdeling van de bank is nog niet afgerond.