AMSTERDAM - De reeks kwartaalcijfers van bedrijven als Intel en Microsoft die dinsdag nabeurs in de Verenigde Staten loskwamen, zorgden woensdag voor een opgewekt begin van de Europese effectenbeurzen.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond eind van de ochtend op een winst van 1,4 procent (4 punten) en noteerde 292,28 punten. De CAC-40-index van de beurs in Parijs deed daar met een stijging van 1,2 procent nauwelijks voor onder. De FTSE bleef rond zijn slotstand van dinsdag hangen maar de DAX-index groeide 2,3 procent en was daarmee koploper onder de Europese beurzen.

De financiële aandelen, onder aanvoering van Aegon (plus 5 procent), trokken de Amsterdamse graadmeter flink op. Beleggers rekenen op positief bedrijfsnieuws en een hogere opening van de Amerikaanse beurzen.

Slechte cijfers van het Nederlandse chemiebedrijf Akzo Nobel hadden weinig invloed op de positieve stemming. Het bedrijf werd voor zijn kwartaalcijfers bestraft met een daling van ruim 6,3 procent en was daarmee veruit de grootste daler in Amsterdam. Het kwartaalverlies was iets hoger dan verwacht. "De grote verrassing was de medeling dat de winst over heel 2003 20 procent lager uit zal vallen", stelde een beursanalist. "Dat is de reden dat Akzo nu door het putje gaat."

Een hoger dan verwacht kwartaalverlies van ASML deerde beleggers niet. De chipmachinefabrikant was een van de grootste stijgers en won 4,2 procent. De omzet bij ASML steeg met 80 procent. "Het bedrijf profiteert op de beurs van de goede cijfers van onder meer Intel. Dat geeft bepaalde beleggers hoop, maar die zijn te optimistisch", aldus de analist die voor de lange termijn nog geen herstel ziet.

Op de beurs in Londen waren Reuters en detailhandelsconcern GUS de grootste stijgers. De leverancier van nieuws en financiële data won ruim 8 procent. Reuters heeft signalen die erop wijzen dat de markt weer wat aantrekt. GUS, Great Universal Stores, voorziet een mooi jaar op basis van zijn eerste kwartaalcijfers. Het fonds groeide 7,5 procent.

Microsoft en Intel

De relatief forse toename van de DAX-index was vooral te danken aan zwaargewichten Infineon en Allianz. Net als andere computergerelateerde concerns profiteerde de Duitse chipproducent van de goede kwartaalcijfers van Microsoft en Intel.

De koerswinst van bijna 7 procent voor Allianz trok de graadmeter verder omhoog. Goldman, Sachs & Co. heeft de aandelen van de Europese verzekeringsfondsen aangeprezen. Volgens de invloedrijke Amerikaanse zakenbank zijn de ondernemingen op dit moment op de beurs minstens 25 procent ondergewaardeerd.

Bovendien is het aantrekken van de beurs goed voor de aandelenportefeuilles van de 'financials' zelf. Het Britse Royal Sun Alliance Group werd bijna 3 procent duurder en in Parijs behoorde AXA met een koerswinst van ruim 3 procent tot een van de best presterende fondsen.

Euro

Op de valutamarkt ging de koers van de euro omhoog. De Europese munt noteerde 1,0840 dollar, tegen een slotkoers van 1,0785 dinsdag. Ten opzichte van het Engelse pond steeg de euro licht van ,6870 naar 0,6890.