HILVERSUM - Politieagenten vinden het vervelend dat ze verplicht boetes moeten uitdelen voor kleine vergrijpen als het niet kunnen tonen van een identiteitskaart.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zei zondag in het radioprogramma De Andere Wereld van de Ikon dat het erop lijkt dat boetes uitschrijven het doel is geworden in plaats van het middel. "De mensen verliezen het respect voor ons."

Van de Kamp reageerde in de uitzending op onderzoek van Buro Jansen en Janssen waaruit blijkt dat de afgelopen twee jaar 100.000 boetes zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet konden identificeren. Bij 40.000 van hen was volgens het bureau geen sprake van nog een andere overtreding.

Werk

Agenten voeren hun werk niet meer met tevredenheid uit, stelt de vakbondsvoorzitter. Ze missen het preventieve werk en de vrijheid om zelf beslissingen te nemen.

"Het enige contact dat we straks met de burger nog hebben is het moment dat we aan hen een bon aan het uitschrijven zijn."

Identificatie

Sinds 1 januari 2005 moet iedereen boven de veertien jaar een geldig identificatiebewijs kunnen tonen als de politie daarom vraagt, op basis van de Wet Uitgebreide Identificatieplicht (WUI).

De WUI was bedoeld om de veiligheid te vergroten en overlast te verminderen. Bij de invoering werd benadrukt dat de politie niet zomaar om identificatie mocht vragen.